11 Zahirkan pandangan anda sebagai muslim!!!

Whoa! Salam semua. Semalam memang sangat-sangat serta amat-amat busy. Setelah seharian tak update blog. Terasa seram sejuk pula ye. Apakah? Nothing, just terasa macam ada something yang tak lengkap semalam. Ye la, berblogging ni dah macam satu kemestian, macam agenda atau perilaku yang perlu dilakukan setiap hari. Kiranya macam mandi and makan. Tiap-tiap hari kena buat kan? 



Pagi ni pun baru balik dari hantar servis kereta. Tengok kat chat box ada la beberapa pengunjung. Apa lagi, saya pun terus membuat lawatan hormat kepada mereka. Click nama Jaa, baca entri terbaru dan terus scroll kebawah melihat entri terdahulu. Tiba-tiba saya jumpa ini dan berminat untuk review video ini. Mungkin anda pernah melihatnya. Tapi video ini baru pada saya dan amat menyinggung perasaan saya di pagi Jumaat yang barakah ini! Wah! Ustaz sudah mari!



Saya pun bukannya seorang yang warak ataupun alim ulama untuk bercerita mengenai agama ni. Tapi rasanya tidak salah jika saya mahu berkongsi pendapat dan luahan hati saya secara peribadi mengenai video ini. Rakan-rakan karib sudah sedia maklum saya bagaimana. Bukanlah seorang yang kuat agamanya. Tapi insyallah, semakin hari semakin kuat hendakNya.

Baiklah, ini pendapat peribadi saya. Video diatas sangat memilukan hati saya. Azan iaitu seruan ilahi bagi umat Islam diperkotak-katikkan! Saya benci dengan semua yang ada dalam video tersebut! Sebab :

  1. Mereka tidak ada kesedaran tentang menjaga hati masyarakat islam.
  2. Mereka tidak pernah memikirkan apa perasaan mereka, jika agama mereka dipermainkan juga!
  3. Mereka langsung tidak mengambil kira sensitiviti masyarakat Melayu dan penganut agama Islam dinegara ini khususnya.
  4. Dimana ilmu Pendidikan Moral mereka selama ini?
  5. Mereka tidak sedar atau pura-pura tidak tahu bahawa video ini boleh menyebabkan masalah perpaduan yang serius.
Hari ini, saya bukanlah nak menjadi seorang nationalist atau seorang ustaz. tapi saya kecewa kerana mengapa video ini boleh dirakan dan diletakkan di Youtube? Mereka bakal meranapkan perpaduan yang cuba diterapkan oleh pemimpin kita. Jika mereka bukan penganut agama Islam, tak perlu lah nak mempermainkan ajaran agama yang lain. Bukan menjadi masalah mereka untuk menganut agama lain. Malaysia kan negara demokrasi. kau nak anut agama hape, kau punye suka la! Jangan la main-main kan agama orang lain! Bodoh! Tak de otak kah?



Wah! Keluar dah bahasa kasar! Memang bengang dan anda perlu sebarkan blog ini kepada rakan Islam yang lain! Saya lihat di video ini, hanya ada 741 views sahaja! Justeru, mana lagi penganut agama Islam yang lain? Sedar la bahawa agama kita dipermain-mainkan! Wasalam! (entri ini sangat beremosi bagi saya)

11 komentar:

hasanah said...

salam hakim,
btul ke mereka ni seorg muslim..
sbb cre diorg permainkn tu gye nye mmg mcm bukan muslim,dn niat mereka hye nk mainkn cre org islam bersolat..

harishah halim said...

i've watched this video. they're not muslims. maybe christians at Sabah or sarawak. n they're doing this in church.

qilamahadi said...

ouhh ouhhh
prnh tgk
bdk bdk ni mmg tk patut

Danial Ikhwan Jaafar said...

diorang ni budak2 kristian kat sarawak. masuk paper ari tu. tindakan dikenakan apa ntah, tapi alasan ada diberikan, mereka masih budak budak...waaahh...toleransi kena sokmo kalau part kite..hahaha.... =_=

amaa said...

whoaa
bagus2
biasalah tu zaman sekarang
islam semakin di tindas

DOLCEshasha said...

Ya allah , ada jugak hamba Allah yang camni ? huhuhu .

sgt tak patot !

helena's said...

dah tgk..nih sabahan kan?tp kuang ajar lah..

mohdikram said...

salam
ini adalah segelintar remaja nakal yang masih lagi tidak matang dan tidak mengenal erti hormat.

lihat sahaja, dirumah ibadatnya sendiri berperilakuan begitu dan tidak menghormati rumah ibadatnya.

tidak mustahil jika mereka tidak menghormati agama yang lain.

ambil tindakan secara berhemah, agar tidak melatah seperti mereka.

sekian~

BUDAK NAKAI said...

da pena tgk vidoe nie kt utube..
terok btol mereka2 tuh..
xpena ddidik hormat agama org laen ke..haih~

Anonymous said...

Dah penah tgk.....
Tgk background macm church.....
Sah memang bukan islam...

.zigha. said...

uishh siap azan lagi! kurang ajar kott. apa nak jd skrg ni!

wei nak copy video :)

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets