15 doktor faridzul hakim, ahaks!!!


eit. salam. kembali semula untuk posting blog. yeap, now aku menanggung kesakitan di bahagian lutut. aku menghidap "chondromalacia" ataupun orang sukan panggil "runner's knee" dah 2 tahun setengah sakit ni. dan disebabkan kesakitan lutut la aku meninggalkan sukan bowling yang aku pernah cintai dulu. motif cakap mencintai sukan bowling???hurm..biarlah..beg, handguard, reactive ball and even plastic ball semua dah jual.



okay, nak share something about lutut ni. kesakitan ni disebabkan cartilage dibawah tempurung lutut menipis sebab active bersukan. dibawah tempurung lutut atau patella, ada satu lapisan cartilage yang lembut. disebabkan cartilage tu semakin nipis, maka geseran antara tulang kaki bawah dan tulang kaki terasa sakit dan pedih disebabkan tiada pelincir antara tulang tersebut.


masalah ini selalu berlaku kepada ahli sukan yang berumur 15 hingga 35 tahun. biasa lah, dah active bersukan kan? pernah dengar Tiger Woods berhenti bermain golf untuk setahun disebabkan pembedahan lutut? pernah dengar pemain tennis berehat berbulan-bulan? even ada yang bersara sebab kesakitan ni sangat menghantui anda. yeah, itulah puncanya. sakit? tuhan je yang tahu, tak selesa. but tak selalu. usually, ketika sejuk-sejuk akan terasa lutut anda seperti bergeser-geser di atas jalan tar. pedih dan tidak selesa sama sekali. buat aku hilang mood dan terasa nak putuskan kaki je.

ubat? yeah, aku senaraikan treatment yang ada.

  1. Physical therapy program.
  2. Nonsteroidal anti-inflammatory medication
  3. Surgical treatment.

so far yang berkesan ialah sugical treatment. harga pun nak tahu? USD 4000 hingga USD 8000... itu baru cost untuk pembedahan, further rawatan? nak recover lagi, therapy lagi. haish... kira la sendiri berapa if dah convert ke matawang Malaysia ye. sangat mahal dan bukan semua hospital ada menyediakan pembedahan ini. SJMC, Pantai MC, Ampang Puteri, Damansara Specialist Hospital. senang cakap yang private hospital ada menyediakan rawatan ini.






so, sebagai kawan yang prihatin, tolong lah jaga lutut anda sebaik-baiknya. ingat, susah hidup ini kalau ada sakit. makan kena jaga. banyak minum air kosong sebab cartilage tu tak kan mudah menipis if ada air secukupnya didalam badan. MAKAN ikan ye. minyak yang ada dalam ikan sangat bagus untuk cartilage. tapi, siapa kenal aku mereka tahu betapa tak sukanya aku terhadap ikan!!!hahahaha


wasalam.
hakimfaridzul

15 komentar:

nadirah_nor said...

sian kau faridzulhakim
walaupun ko byk sakikan atie aku
sbg kwn yg baek aku prihatin
ahahaha

Anonymous said...

Betul!!!! Akim terlalu memilih pasal Ikan..
Jaga kesihatan elok2 ye...

hakimfaridzul said...

ye la nor.↲Prihatin nye.↲Buwek!

hakimfaridzul said...

ibu.thanx sebab tau pasal ikan tuh.

DOLCEshasha said...

bapak lah . ' doktor hakim '
=,=

*yOko* said...

apsal blog kau slalu mcm bg nasihat ha??cam "kwn2,jage la telefon anda" n"kwn2,jage la lutut anda"??muahaha..x pe2,kre nyer kau ni prihatin dgn keadaan n kwn2 kau di sekeliling..keep it up!!!

FaKrUL_RoSLaN said...

eh..betul ke ko skit lutut sbab sport ni?
ke ad sebab laen?
motif gak...
agagagaga

hakimfaridzul said...

dolceshasha :
yup...dah tak dapat jadi doktor kan??
hurm...
terpaksa la jadi doktor kat dalam blog.

hakimfaridzul said...

yoko :
tu la.mulai sekarang dah nak kurang marah2..
nak nasihat2 je..

hakimfaridzul said...

fakrul roslan :
no motif at all okay...
tak de pape ye..
kau jangan nak lebih2..
blog aku tak macam blog kau yang sangat2 motif!!!

syahira ariff said...

siannyerr
get well soon ek
huhuhuhu,nanti kita buleh lwn maen boling
hak hak hak


hakim faridzul,
kummentlaa new entri sy,
(^___^)
heee~

pUteRa sHaZlaN said...

jaga diri anda eloq2.pesan dari putera.

hakimfaridzul said...

syahira :
okey2...
sudah comment..

hakimfaridzul said...

ye la putera shazlan!!!
terima kasih diatas keperihatinan anda!!!

muhammad azri said...

weyh!
ko ptt bngge kot..
eventhough ke-toot-an mulot ko tserlah..
kakak ko still mghrp kat ko..
bngge3! =)

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets