11 :: jaga telefon mudah alih anda kawanku ::

yeah... alhamdulillah... aku berjaya memulangkan semula telefon mudah alih individu yang aku jumpe didalam toilet aras aku pada hari jumaat lalu. setelah menunggu selama 2 hari akibat manusia tu pulang ke rumah.

mesti tertanya-tanya telefon ape yang aku jumpa dan macam mana aku boleh jumpa kan? tengah hari jumaat selepas terkocoh-kocoh mandi akibat kepenatan mengajar rakan-rakan bermain tennis aku keluar dari toilet dan tersepak telefon tu. Nokia 5800 express music. serupa dan sebijik macam telefon aku. basah dan off mode. kepelikan. ingatkan ada manusia cuba bersedekah di hari jumaat. terus selinap telefon tu disebalik tuala. bukan menyelit-nyelit dimana-mana ye..jangan salah anggap.

meluru masuk dalam bilik dengan cepat sambil buat muka terkocoh-kocoh akibat kelewatan ke masjid untuk solat jumaat. Dalam bilik, beria-ia bercerita dengan roommate. huh.. eager tak sudah. Wakakakaka… niat baik diteruskan dengan berazam untuk mencari tuan telefon dimasjid. Fine, tunggu die pulang dan menunggu die kembali ke kampus.

Balik dari masjid terus berfikir kenapa telefon tu menjadi mangsa kaki aku kat toilet tadi. Dalam otak, macam-macam teori keluar. Dicopek, terjatuh, cuba bersedekah dan macam-macam lagi la.

Finally hari ni, jumpa tuan telefon dan pulangkan. Betul tanggapan aku. Telefon dicuri. Masa pulangkan, aku sempat peril-perli tuan telefon. Ayat mengampu yang tak sudah “ bro, terima kasih je? Belanja la makan. Aku selamatkan RM 1200 kau tu.” Tak sangka, tergoda gak. “boleh gak, kau set je time, nanti bagi tahu aku” yup!!!mengena..aku jawab slumber dengan muka berseri-seri penuh keimanan sebab baru lepas solat maghrib “tak pe, aku ikhlas la. Doakan aku Berjaya final exam ni je. Aku tak minta lebih” gitu~

Argh… tiba-tiba terasa diri hipokrit dah penipu. Ahaks. Anyway, memang telefon dan computer sangat digemari si kaki pencopek ye. Waspada!!!

Okay, nak kongsi sikit ilmu menjaga harta benda sendiri agar tidak menjadi harta awam.

  1. Simpan di tempat yang selamat dan sejahtera
  2. Jadi kedekut sudah. Tak perlu berlagak baik dengan memberi pinjam harta benda kat orang lain.
  3. Kalau tidur, letak dalam bantal. Side yang paling dalam sekali.
  4. Telefon dan computer tu, sila la on kan cirri-ciri keselamatan. Kod akses, nombor pengenalan rahsia dan letak la seberapa banyak kod-kod keselamatan.
  5. Jangan percaya dengan semua orang sekeliling anda untuk mengawasi barang anda.
Setakat itu saja. Wasalam. Teruskan belajar tanpa henti. Cewah~

11 komentar:

qilamahadi said...

lagi seng gntg kt leher je
ahaaaa
=)

hakimfaridzul said...

hahahaha...
betul jugak..
if mandi???

qilamahadi said...

apakahh ???

bwk plastik
ltk hp dlm plastik
okay
setell
thnk you
;p

rda hot said...

Hahha. Gila baik kau. *muka tak ikhlas.

*yOko* said...

bgs2..cth rakyat m'sia yg m'punyai minda klas pertama!!!haha..
*pe ak carut ni*

DOLCEshasha said...

' baik ' nya hakim diva .... hahahaha . MOTIF ??

hakimfaridzul said...

rda :
wah...
tq2..
walaupun kau tak ikhlas.
aku tetap kembang gak!!!
ahahahaha

hakimfaridzul said...

yoko :
ofcourse..
tengok la bondanya sape???
agagagagaga..
memang kau suka carut2 pun..
wakakakaka

hakimfaridzul said...

dolce shasha :
dah diva kan??
so,
haruslah baik..
ape la kau ni..
bila mau hitting court??
sumpah aku dah busan!!!

nadirah_nor said...

okay pesannan dari menantu ahli bomba malaysia
~agagaga
ayuh contohi
penyu ini
=)

hakimfaridzul said...

fine nor gebu!!!
ada rahsia baru kau yg aku tahu!!!
beware!!!
wakakakaka

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets