23 petua menghalang dan menghadang HUJAN

Whoa! Salam semua! Sebelum nak merepek pasal petua menghalang hujan, tadah tangan anda dulu dan doa biar saya dapat band 4 untuk MUET ( malaysian university english test) sabtu ni. It is a must to achieve band 4 for my degree (law). Terima kasih daun keladi, doalah setiap hari! Nanti saya pula doakan anda juga! ahahahaha


Berbalik semula ke dalam entri. Ye, ye, dah tahu dah, mesti korang dah cakap-cakap, apa lagi la mamat sorang ni nak merepek kali ni. Tak habis dengan hantu tetek nenen dia, tiba-tiba kembali dengan cerita petua menghalang hujan? Kawan-kawan rapat dah tahu dah petua ni! Sebelum masuk ke part yang lebih serius dan merapu, korang jangan la report kat JAKIM yang saya ni bawa ajaran sesat ye. Ni sekadar kongsi dan bahan sengih-sengih di malam hari dari saya sebagai blogger kecil-kecilan!hehehe

Sebagai permulaan kita mulakan dengan petua pertama iaitu jampi serapah!

Ini dari arwah atuk aku yang aku belajar dulu time kecik-kecik muda remaja! Masa mula-mula tahu jampi serapah untuk halang hujan ni, terketawa pun ada. Gelak guling-guling weyh. Yang penting, kena fokus time bace jampi serapah ni. Pandang langit sambil menyebut :

Disini bakar kerang,
Disana bakar siput;
Disini terang benderang,
Disana hujan ribut!





Puh kanan, then puh kiri! Selamat mencuba step pertama ni. Saya pun kurang pasti berjaya ke tak. Seingat saya, selama mencuba jampi ni, hujan je event-event kat rumah nenek tu. Ishk-ishk..Cuba la, jangan segan-segan ye. Mana tau, berjaya!Ahaks! Haih, apa la dosa kerang dan siput ye..hurm..

Petua kedua untuk anda ialah pelita manderam di dapur!



Petua ini selalu diamalkan oleh makcik-makcik aku yang memang gemar manderem-manderem nih! Tapi, syarat utama nak guna petua ini ialah anda mestilah anak dara ye! Faham! Anak dara! Jangan la yang teruna nak gatal try, silap hari bulan mahu datang hujan ribut, taufan dan malapetaka kat rumah anda nanti! Step nya ialah pasang lampu pelita minyak tanah dan letak kat dalam kabinet dapur rumah anda! Hati-hati, petua ini mungkin menyebabkan kebakaran rumah! ahahaha. Seingat saya, petua ini pernah menjadi ketika majlis berkhatan anak makcik saya. Time tu dah siap pasang awal-awak pagi. Tiba-tiba hujan lebat tengah hari. Disiasat oleh pihak forensik, rupanya pelita tu padam dan pak cik saya try hidupkan semula! Nah, amik kau! Hujan lebat datang mencurah ke ladang gandum! Ops, merepek dah!

Petua terakhir dari saya yang mana paling mujarab sekali setakat ini. Iaitu petua spender atas bumbung!






Ini dari nenek saya dan mesti dicuba untuk yang berumur 18 tahun keatas, 18sx ye. Walaupun agak menggelikan dan berunsur lucah. Mungkin petua ini juga yang berjaya menyelamatkan beberapa perkahwinan makcik-makcik aku. Nak cuba la tu kan? Meh, dengar dekat-dekat! 



Macam ni, amik spender or panties korang tuh, niat dalam hati jangan la bagi hujan esok hari sebab ada event penting! Lepas tu korang aim atas bumbung dan campak! Mudah kan??? Actly, tak tahu la dah berapa banyak spender mahupun panties kat atas bumbung rumah nenek aku tu weyh, dulu ada tukar bumbung, ntah berapa banyak orang tu jumpa pun aku tak pasti!!! Malu pulak mengaku kebenaran! ahahahaha



Yang benar nya, nak hujan ke, tak hujan ke, itu semua hak pencipta. kan hujan tu rahmat! ye tak? ini hanya lah kepercayaan orang dulu-dulu yang aku masih ingat walaupun aku bukan orang dulu-dulu ye. Ya-ya, tahu dah, korang cakap ini khurafat! Aku pun setuju weyh! Just untuk santapan malam supaya anda tidur sambil sengih-sengih! Selamat malam!!!!

p/s : encik batman friendly weyh!



23 komentar:

Jard The Great said...

panties?? biar betik!

gud luck in MUET.. gua dpt band 5 je.. sobbb.. sobbbbbbb

hakimfaridzul said...

kak jard!!!hebat tu band 5!!!bagi saya je la!!!ahahah..orang dok luar negara la katakan!!ngeee..thanx!!!

Solehah said...

uikss..yg first tu pantun hujan..

helena's said...

jard terornye band 5..aku 3 jek.hahahaha

tak,,mcm konpius nih nak kene ikut ke tak..sampai ke panties pun ade nih..haha biar betul!

Kepala Bergetar said...

heheh
betul ada dgr jugak petua2 ni..

dya said...

apa pasai panties jaa? bukan any pakaian ke boleh di campak campak.. haha

Darkbatman said...

panties?wahh cam bermain dengan seo jer bro?

ramlah ram said...

HAHAHA.. petua yg last skali pling lawok. nak terai la nanti.

DOLCEshasha said...

patot ikut ke tak ye hamim diva ?

good luck muet !

qilamahadi said...

good luck muet
take care

hakimfaridzul said...

soleha : yup2!!!pantun kau!!!

hakimfaridzul said...

helena : tau tak pe, 1st time amik pun dapat band 3 je!

hakimfaridzul said...

kepala bergetar : eh, kau pun pernah dengar ek??ahahaha

hakimfaridzul said...

dya : panties lagi menarik kot!!ahahahaha

hakimfaridzul said...

darkbatman : ape seo tu!!kena ajar!

hakimfaridzul said...

ramlah ram : ok!!selamat mencuba!

hakimfaridzul said...

shasha : gud luck juga untuk kau!

hakimfaridzul said...

qilamahadi : kamu. on la fone!

I n n z said...

kite band 3 jek.
hukhuk.

eh, da tgk tips tarik followers yg kamu minx ?

hakimfaridzul said...

innz : kat ne??

arm nomi said...

best!! ^^

arm nomi said...

best!! ^^

nadirah_nor said...

ahahaha
aku ingt kesah merapu kao nih
still aku pecaye lahh cepit
bab spender tuh wat aku teringt
bleyh wt bundle klu ank
tuan rumah ade bebelassbelass
=DD

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets