8 Info : 10 bahasa popular di dunia (2)

Whoa. Salam semua! Selamat pagi! Mari kita sambung pembelajaran pengetahuan AM kita buat hari ini! ni la, cita-cita dulu nak jadi cikgu, jadi cikgu kat blog pun okay kan? Murid-murid, mari sambung entri bahasa popular semalam. Ramai meneka semalam, ada yg betul ye! Tahniah saya ucapkan!

Ni dia, senarai top 5 seterusnya!



Ke lima - Bahasa Russia

Bilangan pengguna - 277 juta. Walaupun Russia besar dan negara punya la gempak dengan teknologi nuklear, Russia tetap di no 5! tak masuk celah top 3 pun! takziah di ucapkan!

Ke empat - Bahasa Sepanyol

Bilangan pengguna - 392 juta. Kalau nak tahu, bahasa Inggeris pun ada pinjam bahasa Sepanyol juga. Contohnya, tornado, bonanza, patio, quesadilla, enchilada dan banyak lagi ye! 

Ke tiga - Bahasa Hindustani

Bilangan pengguna - 497 juta. Wah, Bollywood der! Haih, kembang Amita Belacan! Kalau nak belajar bahasa Hindustani ni, beli je movie-movie Blollywood sebab, Bollywood menghasilkan beribu-ribu filem setahun! Mengalahkan Hollywood! Malaywood, jangan cerita, ratus pun susah nak jejak bilangannya!

Ke dua - Bahasa Inggeris

Bilangan pengguna - 508 juta. Ok, bahasa Inggeris di tempat ke 2! Walaupun bahasa Inggeris dah jadi bahasa official dunia, hakikatnya, masih ada lagi bahasa yang dapat kalahkan dan bakal mengalahkan kepopularannya! Come on Hisdustani, tambah lagi bilangan pengguna!

Pertama - Bahasa Mandarin

Bilangan pengguna - 1 billion ++. Hebat! 2 kali ganda lagi popular berbanding Bahasa Inggeris! Ye la, bilangan penduduk pun berbillion! Awesome! Nak belajar bahasa Mandarin la lepas ni! Ni hao ma? Cho mey nga??? nga-nga-nga???boleh???hehehehe


sumber dari : syamil hillmy, email!

p/s : 
  1. tahniah yang meneka semalam! Hizami, kau memang suka teka-teka ni kan???agagagaga
  2. lepas ni kita belajar sebutan hello ke sepuluh bahasa itu!
  3. malam ini bergerak pulang ke kampus. saya akan rindu streamyx!hehehe

8 komentar:

nadirah_nor said...

terima kasehh cikgu!!!!
saye pon akan rindoo streamix
huwaaargh

hakimfaridzul said...

nor : bahahahaha

sama-sama kita rindu!

helena's said...

wa ai nih..hahahahaha


bahasa melayu?

hakimfaridzul said...

cik hel : i love you!

bahahahaha

Aus MeLankoLik said...

mandarin , agakla .
aku pun ingat nk belajar mandarin , baru tak kena tipu , sebab bisnes byk cina yang pegang , hahahak .

Anonymous said...

Dah penat menggodeh streamyx ni....Nah akm...dutch lady for u...hehehe lari tdari tajuk di atas..

hakimfaridzul said...

aus : setuju dengan kau aus!

hakimfaridzul said...

anonymous : thanx ibu!!!

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets