3 Nostalgia : Pangkin bawah pokok jambu batu.

Whoa. Salam semua. Actly, aku dah lama plan dan terfikir untuk buat satu ruangan bertajuk "nostalgia". Entri-entri dibawah kategori nostalgia ni adalah tentang kenangan masa lalu aku. 3 minggu bertangguh sebab aku nak buat tips la, contest dan macam-macam lagi. Hak3. Kalau nak tahu, idea ni muncul time aku ngah mandi dan syampu rambut.hak3. So, buat kali pertama, aku publish entri untuk ruangan nostalgia ni. Enjoy!

Ok, aku teringat lagi pangkin bawah pokok jambu ni. Mungkin ada yang nak tanya, pangkin tu apa kan? So, pangkin tu serupa macam tempat duduk-duduk ataupun pondok untuk lepak-lepak. Pangkin ni, arwah atuk aku yang buat. Indah. Aku suka. Sebab, aku kira aku banyak habiskan masa di pangkin ni time aku kecik-kecik dulu. Seronok.

Masa kecik-kecik, atuk aku suka bawak aku jalan-jalan. Naik moto, ronda-ronda kampung. Ingat lagi, atuk aku perutnya buncit! Selalu aku duduk kat bakul dalam bakul motor tu, aku sandar kat perut atuk! Macam cushion! Comel kan? Balik jalan-jalan, atuk, aku ngan kakak mesti lepak kat pangkin. Pangkin bawah pokok jambu batu. Gelak-gelak, atuk suka bagi teka teki!

aku dengan kakak

Nenek, macam biasala. Apa lagi, buat air, cekodok ke, lempeng ke, apa-apa je la. Sedap! favorite aku lempeng cecah sambal tumis. Sedap. Aku suka. Lepak bawah poko jambu batu tiap-tiap petang. Indah kan? Pokok jambu ni besar jugak! Teduh, redup! Nway, aku ingat lagi, aku pernah jugak kena gigit ngan kerengga sebab dok gatal panjat-panjat pokok jambu batu ni.hak3

Walaupun atuk aku baik sangat-sangat. Aku selalu buli-buli manja atuk aku. Korang tau tempat rokok orang-orang tua tu. Ala, yang dia orang buat rokok sendiri. Guna cengkih, tembakau dan etc. Aku selalu sorokkan bekas rokok atuk aku ni. Pastu, puas atuk aku cari. Kesiannya...hehehehe. Aku bukan apa, cuma tak nak atuk aku merokok. Tu je! Baikkan cucu macam ni?hehehehe

Haih, nak nangis la pulak. Best! Walaupun atuk aku buncit, suka isap rokok tembakau yang kecik tu, aku rindu dengan atuk aku. Rindu sangat. Haih, hidup itu indah kalau setiap saat kita hargainya! pangkin bawah poko jambu batu, always, a big memory for me! Wasalam!

3 komentar:

mimi saidi said...

rindu tok ki aku jugak! ^_^

tengkorakemas said...

mule2 hepi last2 rasa sedih lak..teringat arwah atuk aku juga

aNiss said...

ahhahahha.....
wat aku nak nanges pulak.....
waaa...~~~~
:( sob2...
ahhaha...
ko tertinggal...
mesti ade ikan bilis kat sambal tumis tuh...
kalau tak,ko xnk....
nenek jadik mangsa!
bhahahaa...

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets