7 Tips 2 : SEO dan SERP. Pengetahuan untuk bloggers baru macam aku.

Whoa. Salam semua. Hi, semalam malam, ada orang cakap entri aku kelaut! Yup, aku ngaku dan terima kasih sebab cakap entri aku ke laut.hak3.tak terasa pun, tapi betul cakap dia sebab aku hanya sempat cakap yang aku sakit perut dan guling-guling. So, aku harap entri kali ni tak la kelaut sangat. Walaupun aku dah kaji menatang ni lama la gak!hak3


Ok, mulakan dengan apa itu SEO dan SERP. Mybe kalau beginner macam aku ni, korang tak pernah nak peduli ape itu SEO dan SERP. But, aku ni cukup patang kalau aku tengok orang lain dok bercerita pasal SEO dan SERP, tapi aku tercengang-cengang! Aku memang hangin!hak3

SEO ialah search engine optimization! faham? secara bahasa kasarnya agar semua faham, SEO ialah carian oleh engin carian yang paling optimum! Senang cakap, apa yang orang selalu cari kat search engine! Faham? Mudah kan????? SERP pulak ialah search engine results page. Maksudnya, keputusan pencarian kat search engine! Ala, kalau search tu, keluar macam-macam web yang ada kena dengan keyword kita type! Faham?


Kenapa aku nak bagi tahu SEO dan SERP kat bloggers baru macam aku ni? Sebab nya ialah, rugi kalau korang tak explore benda-benda ni! Boleh up traffik korang! Kalau duit boleh dapat hanya dengan blogging, apa tunggu, rezeki tu. Kenap nak lepaskan macam tu.Kan? So, belajar la SEO ni sikit-sikit macam aku.hak3 Main dengan keyword yang orang cari selalu~

Penting SEO ni ialah, kalau orang search sesuatu, jumpa blog korang! Contohnya, masa isu Kapal Rachel Corrie, Mavi Marmara, Ariel Peterpan, French Open, Azrinaz Mazhar Hakim dan macam-macam lagi hari tu, blog aku cukup banyak anonymous masuk. Sebab, dia orang cari benda-benda tu. Sampaikan time aku keluarkan entri Ariel Peterpan tu, 650 UV sehari. Hebat? Tak la, cuma bermain dengan SEO semata-mata. Syukur, menjadi!

So, ini adalah pandangan peribadi aku semata-mata tentang apa itu SEO dan SERP. Sebab, pernah dah ada kawan-kawan aku tanya apa itu SEO dan SERP. Harap entri ini bagi sikit info buat anda semua. Yang dah hebat, tegur la kalau entri saya ni ada silap ye! Hak3. Nak belajar SEO dan SERP, sila la bertandang ke DJ, Sis Intan, Bean, Melz dan ramai lagi yang hebat-hebat tu! Sekian! ^_^

7 komentar:

aNiss said...

sila betulkan ejaan anda.....
hahhaa.....
:)


drpd yang pro...sak.
kakakmu....

helena's said...

main lah dengan seo tu kang dia kejar banyak banyak..hehehe

Ariff Shah said...

try baca dari sini.
http://ariffshah.com/trafik-blog/

tengok dua link pasal seo bawah tu. semuanya lengkap =)

fiD said...

bagus info ni...

BeaN MorENo said...

patut gua tersedak2...anyway thanks eyh hakim..

kak ina kl said...

salam...memang akak sokong 100% ..

yanmie said...

selamat ber SEO tapi perhatikan jugak kadar bounce rate sebabnya kalau kadar bounce rate tinggi tak bagus jugak untuk SEO...apa pun kipidap insyallah blh maju lg kehadapan :)


www.yanmieonline.com

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets