13 Resepi Biskut Batang Buruk

Whoa. Sekali lagi resepi untuk kuih atau biskut raya anda. Walaupun nama biskut ni macam tak sedap. Tapi rasanya seriusly sedap giler weyh! Masa aku mula-mula kenal biskut ni, gila la, teruja. Setiap rumah orang yang aku pergi sure-sure aku cari biskut ni! Korang boleh la try buat sendiri! Dah jadi, post kat aku! Nak rasa jugak! Selamat mencuba!


Bahan-bahan:



  • 600 gram tepung gandum
  • 300 gram tepung beras
  • 1 biji santan kelapa
  • 600 gram kacang hijau
  • 400 gram gula (kisar)
  • 3 biji telur
  • Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

  • Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
  • Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
  • Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
  • Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. Potong kecil dan goreng.
  • Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.

13 komentar:

hans said...

sedap
aku makan juga tapi xbnyak

P/S : Sedapnya Wings Madu! Adakah Ini Buffering Terbaru Daripada Nuffnang? Ada Sapa - Sapa Nak Hantar Kad Raya Dekat Gua? Hehehe!

hakimfaridzul said...

@hans : aku makan banyak!

Danial Ikhwan Jaafar said...

pergh..favourite ni!! tapi hari ni baru tau namanya!! hehe =P
terima kasih berkongsi resipi. =)
selamat berpuasa!

hakimfaridzul said...

@daniel ikhwan jaafar : hak3. ok2~

selamat berpuasa gak~

hans said...

aku suka makanan yg ada chocolate
hehehehe

P/S : Alhamdulillah! Sekarang Ada 4 Buffered Earning! Some Tips About How To Get BE From Nuffnang?

kumbang hitam said...

favret nii

yanmie said...

salam, kuih btg buruk yg akak buat versi sabah, memang bnyk bezanye :)

gmbr atas tu nmpk betul2 menelerakan :) nk sket blh tak?? ehehe :P

cuteMiut said...

my pebret...
nak wat la nanti.. hihi..

Anonymous said...

mmg suka biskut nie.. sedapp

Armalina said...

salam..awak,kite ade resepi biskut batang buruk yg lebih simple..
rase nye pun sedap n rangup..cube la klu sudi..
kite ni bru jinak2 memasak..
sbb bru kawin..hehe..

Anonymous said...

kalau kacang hijau tu kita pakai yg dah dalam paket,means yg dah kena kisar tu bolehka?

Anonymous said...

x bagi tau pun lepas goreng,gaul ngan ape.. benda putih2 kat luar 2 ape ek..?

Anonymous said...

yg kat atas tue batang buruk johor kan? versi sabah pernah rasa x? yg pakai kulit popia tue.... rangup n mantopp.. he3.. jom kita kongsi2 resepi.....

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets