Whoa. Sekali lagi resepi untuk kuih atau biskut raya anda. Walaupun nama biskut ni macam tak sedap. Tapi rasanya seriusly sedap giler weyh! Masa aku mula-mula kenal biskut ni, gila la, teruja. Setiap rumah orang yang aku pergi sure-sure aku cari biskut ni! Korang boleh la try buat sendiri! Dah jadi, post kat aku! Nak rasa jugak! Selamat mencuba!
- 600 gram tepung gandum
- 300 gram tepung beras
- 1 biji santan kelapa
- 600 gram kacang hijau
- 400 gram gula (kisar)
- 3 biji telur
- Minyak untuk menggoreng
- Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
- Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
- Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
- Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang. Potong kecil dan goreng.
- Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.
kredit to : http://www.resepi4u.com/
13 komentar:
sedap
aku makan juga tapi xbnyak
P/S : Sedapnya Wings Madu! Adakah Ini Buffering Terbaru Daripada Nuffnang? Ada Sapa - Sapa Nak Hantar Kad Raya Dekat Gua? Hehehe!
@hans : aku makan banyak!
pergh..favourite ni!! tapi hari ni baru tau namanya!! hehe =P
terima kasih berkongsi resipi. =)
selamat berpuasa!
@daniel ikhwan jaafar : hak3. ok2~
selamat berpuasa gak~
aku suka makanan yg ada chocolate
hehehehe
P/S : Alhamdulillah! Sekarang Ada 4 Buffered Earning! Some Tips About How To Get BE From Nuffnang?
favret nii
salam, kuih btg buruk yg akak buat versi sabah, memang bnyk bezanye :)
gmbr atas tu nmpk betul2 menelerakan :) nk sket blh tak?? ehehe :P
my pebret...
nak wat la nanti.. hihi..
mmg suka biskut nie.. sedapp
salam..awak,kite ade resepi biskut batang buruk yg lebih simple..
rase nye pun sedap n rangup..cube la klu sudi..
kite ni bru jinak2 memasak..
sbb bru kawin..hehe..
kalau kacang hijau tu kita pakai yg dah dalam paket,means yg dah kena kisar tu bolehka?
x bagi tau pun lepas goreng,gaul ngan ape.. benda putih2 kat luar 2 ape ek..?
yg kat atas tue batang buruk johor kan? versi sabah pernah rasa x? yg pakai kulit popia tue.... rangup n mantopp.. he3.. jom kita kongsi2 resepi.....
Post a Comment
yeah!
nak tinggalkan comment ke???
tunggu reply aku tau!!!