14 Resepi biskut suji. Sesuci namanya.

Whoa. Salam semua. Sekali lagi. Edisi resepi biskut raya! Ini dia kuih suji! Sesuci namanya! Biskut ni sedap! Rasa dia macam susu-susu sikit sebab dia guna mentega. Bawah ni resepinya guna mentega. But, kalau nenek aku buat dulu, nenek aku guna minyak sapi which is bila aku compare antaranya, aku rasa yang minyak sapi punya version lagi sedap! But, mostly, orang prefer yang guna mentega. Sebab minyak sapi tu, aku rasa macam lemak haiwan! Erk! Hahahaha. Layan je la resepi ni! Selamat mencuba! Dah jadi bagitau aku ye!


Bahan-Bahan:

  1. 250 gm mentega 
  2. 100 gm tepung gandum 
  3. 2 biji kuning telur 
  4. 200 gm gula halus 
  5. 200 gm tepung suji
  6. 50 gm tepung jagung 
  7. 50 gm gajus, ditumbuk 
  8. 1 camca teh esen vanila 
  9. Sedikit garam dan buah ceri untuk hiasan


Cara:

  1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang. 
  2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi. 

  3. Masukkan semua jenis tepung dan gajus. Gaul rata. 

  4. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit. 

  5. Kemudian bulatkan-bulatkan adunan. Bubuh ceri di atasnya. Bakar hingga masak.

14 komentar:

Anonymous said...

garam tu nk letak masa bila?awak xda tulis pun kt sini....

Anonymous said...

garam tu nk letak masa bila?awak xda tulis pun kt sini....

hakimfaridzul said...

@Anonymous actly, garam tu letak masa gaul tepung tu..sorry~

Anonymous said...

saya ni memang ske biskut suji

Anonymous said...

emm sedap nye saya suka biskut suji biskut suji
kesukaan saya emm sedap

Anonymous said...

tolong, tolong, tolong....buatkan, sya nk mkn ngeh ngeh ngeh

A.D said...

dah 2 kali try buat,dua2 kali tu failed (T.T)
biskut jadi keras mcm batu. sebab ape ea?
pastu bile nak bulat2kan tu mcm susah la,tepung die rapuh sgt. mcm mana nak buat?

Anonymous said...

bakar bape minit?

Tun Teja said...

mmm nak buat ni nti tuk rayer ... tq share yer

Entri terbaru :http://apambaleks.blogspot.com/2011/08/kad-kahwin-norman-memey-lebih-3200.html

Anonymous said...

knape masuk dalam peti ais???? motif?

Anonymous said...

kuih tart nenas ada x

cuttlepig said...

xtaw lak kne msuk peti ais, keh3..sedap kuih suji ni, mcm nk try wt esok.

Anonymous said...

er..mentega tu butter ek, bkn majerin or planta

♕ Mr.IX ♂ said...

baru wat smlm...rasa manis sgt jer...huhuhu

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets