12 Tutorial memasang post terkini dan komen terkini di sidebar.

Salam semua. Dah lama rasanya tidak berkongsi sesuatu yang bagus iaitu tutorial untuk memantapkan lagi blog kita bersama!  Mari saya tunjukkan sikit cara nak letak post terbaru korang dekat sidebar blog! Bagus untuk kita sebab boleh tunjuk kat readers 5 entri terbaru kita ni! Senang je nak buat! Mudah! Semudah A, B dan C!

macam kat atas ni, ada entri terbaru dan komentar terbaru!

Cara-cara memasang semua itu seperti dibawah ini :

1. Sila login ke akaun blogger korang .
2.Design > Page Elements > Add a Gadget > pilih Feed.

3.Masukkan url Feed.
Kalau nak buat ruangan entri terbaru, letak url feed macam ni :
http://www.hakimfaridzul.com/feeds/posts/default
* gantikan url blog ( www.hakimfaridzul.com dengan url blog korang sendiri)
4.Sila klik Continue dan Save
********************************************************
Kalau nak buat komen terbaru pulak. sila buat step 1 hingga ke tiga. Tapi, tukarkan url feed dia tu! Sila masukkan url feed begini ye kawan-kawan :
http://www.hakimfaridzul.com/feeds/comments/default
Sila gantikan url blog ( www.hakimfaridzul.com dengan url blog korang sendiri)
4. Klik Continue dan Save

P/s : selamat mencuba! Nanti bagi tau aku kalau berjaya ye! Ini dapat membantu mencantikkan dan juga menyerlahkan blog anda! Tak lupa juga untuk pertambahan page view. Huhuhuhu. Semoga berjaya! Nak apa-apa tutorial, sila tanye ye. Nanti aku try carikkan!
kredit kepada : www.kujie2.com


12 komentar:

Fatin Aliyya said...

thnx aku berjaya ikot tutorial ni..tp yg part comment tue x dpt wat lah.naper ek..

btw, thnx

Hazzy Ishak said...

nice one, love it.thanks

Danial Ikhwan Jaafar said...

uish, macam tau2 je aku tengah mencari-cari tutorial itu. hahaha terima kasih si cepit ;)

Anastasia Ann said...

ohhohohooo baru tau gak camne nak buat tu. haha. aiss tp da bertukar ke wp, lagi senang. :)

hakimfaridzul said...

@fatin : cuba masukkan coding dia betul2~ tukarkan dengan url blog anda!

hakimfaridzul said...

@hazzy : ur welcome~

hakimfaridzul said...

@danial : ur welcome, dah buat belum???nak request apa-apa tutorial lagi???/

hakimfaridzul said...

@ann : ajar la aku guna WP!!!aku nak guna WP gak!!!!

Ummi Hanie said...

dah try..best2 ..thanx ;)

kinsyakrn said...

sangat..sangat..sangat membantu..TQ

Dhyra said...

fairytaledhyra.blogspot.com >>

kalo rase2 free and rase2 nak buang masa , boleh tak citer amende feed tue ? slalu dgr tapi tak ley faham ... macam mane nak buat feed . hope to hear from you soon

kis said...

camna yek kalo nak letak icon tepi post terkini tue...

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets