3 Hosni Mubarak Letak Jawatan, Tinggalkan Kaherah Bersama Keluarga.

Akhirnya, Hosni Mubarak meletak jawatan dan akan meninggalkan Kaherah bersama keluarga. Alhamdulillah!KAHERAH 12 Feb. – Presiden Hosni Mubarak akhirnya tunduk kepada desakan jutaan rakyatnya apabila meletakkan jawatan yang diumumkan oleh naib presidennya, Omar Suleiman dalam televisyen negara itu malam tadi.
“Mengambil kira ketegangan yang berlaku, presiden mengambil keputusan meletak jawatannya sebagai presiden dan Majlis Tertinggi Tentera akan mengambilalih pentadbiran negara,” kata Omar ketika mengumumkannya dalam televisyen.
Jutaan rakyat Mesir yang membanjiri Dataran Tharir dan yang mengadakan tunjuk perasaan diseluruh negara bersorak dan menari kegembiraan sebaik Omar membuat pengumuman tersebut.

Mubarak, 82, yang memerintah selama 30 tahun telah meninggalkan Kaherah bersama anggota keluarganya ke pusat percutian di Sharm el-Sheikh di Laut Merah.
Di Tunis, rakyat Tunisia turut berpesta meraikan perletakkan jawatan Mubarak selepas empat minggu mereka menggulingkan Zine El Abidine Ben Ali dari tampuk pemerintahan dengan menari dan membunyikan hon kenderaan sepanjang jalan.
Sebelum itu, satu sumber memberitahu AFP, setiausaha agung parti pemerintah Mesir, Parti Demokratik yang baru dilantik oleh Mubarak, Hossam Badrawi meletakkan jawatan.

3 komentar:

Zyash said...

Akhirnya...Kuasa rakyat jugak yg kuat...hehe.
Wall Sticker
Lagi RM6.31cen nak Cashout

Anonymous said...

akhirnya...
dah tumbang sekor lagi pemimpin dibenci rakyat!

brother said...

Syukur.. dapatlah pelajar2 kita smbung belajar kat sana balik..http://biru-malam.blogspot.com/2011/02/blog-top3.html

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets