3 Resepi Puding Karamel | Puding Caramel Orang Bujang.

Hari ni, aku nak berkongsi sikit resepi puding karamel yang aku dah buat semalam. Kak yan  ada bagi resipi, tapi aku pun ada tanya mak angkat aku jugak resipi puding karamel ni. So, aku follow resipi yang mak angkat aku ni bagi. Basically, lebih kurang sahaja resipi yang dikongsi mereka berdua. 

percubaan pertama resepi puding karamel

PUDING KARAMEL

Bahan-bahan :-

  • 10 biji telur
  • 1tin susu cair
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1 sudu besar vanila
  • 1 cawan gula - dihanguskan
  • 2 sudu air

CARA-CARA :

1. Masukkan gula kedalam periuk masukkan 1 sudu air...Masak dengan api yg kecil hingga hangus n cair semua. Kemudian masukkan 1 sudu air lg masak sekejap .

2. Masukkan gula hangus ke dalam mangkuk pirac ke loyang ke agak2 besarnya dan biarkan sejuk dan beku.

3. Telur dipukul rata (bukan sampai kembang). Kemudian masukan susu cair, susu pekat dan vanila dan gaul rata.

4. Kemudian masukkan bahan tadi ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit. Klu bole tutup atasnya dengan aluminium foil supaya tidak masuk air.

SELAMAT MENCUBA

pesanan aku : kalau nak guna 5 biji telur, 7 biji telur pun boleh. lepas tu, korang agak-agak lah dia punya sukatan susu tuh!

Resepi ni mudah sangat lah! :)

3 komentar:

Nor atau Nad said...

perghhh
bley aku masuk minang bhai
muehehe

hakimfaridzul said...

@Nor atau Nadsiot nor! komen tak boleh nak menyentap lagi ke???

Hans said...

walawehhhh
hebat

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets