Hari ni, aku nak berkongsi sikit resepi puding karamel yang aku dah buat semalam. Kak yan ada bagi resipi, tapi aku pun ada tanya mak angkat aku jugak resipi puding karamel ni. So, aku follow resipi yang mak angkat aku ni bagi. Basically, lebih kurang sahaja resipi yang dikongsi mereka berdua.
percubaan pertama resepi puding karamel
PUDING KARAMEL
Bahan-bahan :-
CARA-CARA :
1. Masukkan gula kedalam periuk masukkan 1 sudu air...Masak dengan api yg kecil hingga hangus n cair semua. Kemudian masukkan 1 sudu air lg masak sekejap .
2. Masukkan gula hangus ke dalam mangkuk pirac ke loyang ke agak2 besarnya dan biarkan sejuk dan beku.
3. Telur dipukul rata (bukan sampai kembang). Kemudian masukan susu cair, susu pekat dan vanila dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan bahan tadi ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit. Klu bole tutup atasnya dengan aluminium foil supaya tidak masuk air.
SELAMAT MENCUBA
Bahan-bahan :-
- 10 biji telur
- 1tin susu cair
- 1/2 tin susu pekat
- 1 sudu besar vanila
- 1 cawan gula - dihanguskan
- 2 sudu air
CARA-CARA :
1. Masukkan gula kedalam periuk masukkan 1 sudu air...Masak dengan api yg kecil hingga hangus n cair semua. Kemudian masukkan 1 sudu air lg masak sekejap .
2. Masukkan gula hangus ke dalam mangkuk pirac ke loyang ke agak2 besarnya dan biarkan sejuk dan beku.
3. Telur dipukul rata (bukan sampai kembang). Kemudian masukan susu cair, susu pekat dan vanila dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan bahan tadi ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit. Klu bole tutup atasnya dengan aluminium foil supaya tidak masuk air.
SELAMAT MENCUBA
pesanan aku : kalau nak guna 5 biji telur, 7 biji telur pun boleh. lepas tu, korang agak-agak lah dia punya sukatan susu tuh!
Resepi ni mudah sangat lah! :)
3 komentar:
perghhh
bley aku masuk minang bhai
muehehe
@Nor atau Nadsiot nor! komen tak boleh nak menyentap lagi ke???
walawehhhh
hebat
Post a Comment
yeah!
nak tinggalkan comment ke???
tunggu reply aku tau!!!