20 calon menantu pilihan hati???

Alhamdulillah, hari ini hari yang baik buat saya dan keluarga. anda bagaimana? tajuk di atas?tertanya-tanya kenapa saya boleh letak tajuk entri sebegitu rupa?
Rahsianya ada pada perenggan seterusnya ini :

Pagi-pagi lagi saya dah bangun hari ini. Sebelum dia kejut, saya dah bangun dah actly, kemas bilik, terus capai tuala mandi dan solat. Lepas itu, dengar ibu panggil suruh pergi pasar. Ok, dengar elok-elok apa saya mahu cerita ya. Anak bujang Puan Rozita pergi pasar pagi-pagi. Teruja? Sampai pasar, buka nota kat telefon bimbit.

Senarai barang yang perlu dibeli :

1- Sawi seikat
2- Lobak Merah 3 batang
3- Kailan/Baby Kailan
4- Bro "coli"
5- Ayam seekor potong 14
6- Petola 3 batang
7- Telur Ayam 10 biji
7- Surat Khabar BH & STAR

Pulang rumah, bagi semua barang-barang yang dah beli kat pasar kepada pembantu rumah. suruh dia simpan dan buat la apa yang patut. Almaklumla, ibu dah pergi rumah baru kat Shah Alam, ada orang nak buat wire-ring lampu.

Dalam jam 9.45 macam tu, ibu balik bawa saya semula ke pasar.Faham?? Semula ke PASAR!!! sampai pasar, ibu sibuk membeli ikan sebanyak 3 jenis, udang, sotong, kerang dan macam-macam lagi. Tanya juga, nak buat apa banyak-banyak ni bu? Jawapan yang tepat dari ibu saya berbunyi, nak makan la. Takkan nak jual balik kat depan rumah. Owh, terdiam seketika.

Habis membeli belah di pasar, balik rumah semula, ibu dapat call, ada "makeover"!!!fine!!!keluar semula ke salon mana ntah untuk sesuatu yang tidak diketahui!!!Sebelum pergi, ibu sempat pesan supaya masak butter prawn, mee hailam, lamb chop, kerang bakar dan sayur petola. Angguk tapi muka kedut-kedut tanda protes. Katanya nak rasa makanan masakan anak bujang!!Fine, anak bujang masak nasi putih, telur goreng dah la..




Sebelum mula adegan masak memasak, saya terpaksa menyiang ikan sebentar ye. Habis, sisik-sisik ikan bertaburan disana-sini.takpe-takpe, maid kesayangan sedia membantu untuk kerja-kerja pembersihan! Penuh la tebal saya lapik surat khabar tu. Takut basah lantai nanti. Ikan dah la banyak!!!Hurm...Siap siang, terus mula masak-memasak. TANPA BANTUAN SESIAPA YE!!!itu paling penting sebenarnya!

Tiada gambar dirakam sepanjang aktiviti masak memasak ye tuan-tuan dan puan-puan kerana tiada siapa mahu ambil gambar saya yang memakai boxer dan singlet. Berpeluh, berhempas pulas, membanting tulang, memerah keringat memasak itu ini.

Finally!!!tadaaaa~


 :: butter prawn ::


:: mee hailam ::


:: lamb chop ::


:: lamb chop ::


:: kerang bakar ::

ini bukan propa semata-mata ye.cuma mahu kaum-kaum adam celik sedikit.jangan la mengharap isteri anda sahaja untuk masak, anda juga perlu tunjuk effort yang anda sayang isteri anda. if tak masak sekalipun, jenguk-jenguk dan tolong-tolong la isteri anda memasak ye!!!

justeru, apa pendapat anda???ada contoh menantu pilihan hati mak-mak anda???ada contoh future husband anda??nak rasa masakan saya, boleh berkunjung ke rumah, buat reservation dahulu ye kawan-kawan!!!sayang anda semua...

lepas tu, makan sampai perut nak pecah!!!seronok, lepas makan golek-golek tak hengat dunia!!!perut kenyang suka hati!!!

hakimfaridzul

20 komentar:

cik fara said...

wekkss
plezzz la weyhhh
:P

bgus2
nnt qla x pyh msk
bia ko plak yg msk ok!
muahaha

qilamahadi said...

sygg
im sryy
telelap td
okayyy
sng krja sy tk pyh msakk
ouhh terima kasih
muahaaaa

nadirah_nor said...

hak alah bongkak^^
patutlahh sini ada ribut semalam
kejadian supernatural terjadi di sana
rupenya
ahahahah
nnti masak untuk kami di merbok
nk tengok kesahihan

*yOko* said...

haha..kau masak???
bia betul????
x sia2 ak ak ajar kau masak an???
wakakaka...
sume yg ak ajar kau praktikan sebaik mungkin!!!!
muahahha...

hakimfaridzul said...

cik fara :
ahahaha..
baru la isteri tak rase terbeban kalau kawin nanti..
boleh main masak sama2!!

hakimfaridzul said...

qilamahadi :
masak sama2 sudah!!!
wink2!!!

hakimfaridzul said...

nadirah : sudah kau..
kau ingat aku tak reti masak ke??
ntah2 lagi hebat dari kau!!!

hakimfaridzul said...

yoko : terima kasih sebab ajar saye!!!

rizal jabai said...

sedapnyee..pasnih delivery okeh

dya said...

weyh! nak resipi butter prawn tu.. aku buat tak lps2!haha. btol ni! nt bg ek!

can ili be akmal? said...

bgus la tolong mak masak.sy pon nak tak nk.masak setiap hari utk adik2 dan parents.dr umo 10.tk minat sgt msk.tp,dah ank sulung.mak lak sibuk.tkkan nk mkn lauk kdai everyday.ank pompuan sulung mesti kna kutuk dgn jiran kalo tak wat apa2.owh no choice.just go with the flow

aneszailani said...

waahh..betol betol menantu pilihan ni..buleh apply tak?? ada apa2 form yg perlu diisi?? ahaha~ =D

hakimfaridzul said...

dya : sure, nanti aku bg kat kau ye!!!

hakimfaridzul said...

can ili be akmal? : chill la...
biase la..
lagi2 anak dara kan???
hey, best ape masak2 ni..
hahahaha

hakimfaridzul said...

aneszailani : form kena isi..
jumpa mak saya dulu..
mesti lepas exam yang dia beri..
wahahahahaha
;))

DOLCEshasha said...

wekk ! terbaek wohh -________-

hakimfaridzul said...

memang terbaik!!!
segar dari ladang!!!

impish_yatie said...

hebatnye kamu!!!sy pon kalo mak suh beli barng kt pasar, mesti mak tak caye..die ikot pnye ar..kalo stakat gi beli brg2 kering tu, die caye lg..huhuhu..neway, welldone!!!

yusuf said...

Saya sudah jadi calon menantu..: )

Anonymous said...

~hahha tajuk bkn main ...ni way like thizz n3 :)

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets