13 Tutorial naikkan traffik, google ranking dan search untuk blogspot.

Whoa. Salam semua. Ini merupakan entry yang tergendala lama. Ada masalah time aku nak update entry ni. Aku tergerak nak buat satu tutorial menaikkan Page Rank. Kalau korang nak blog korang beramah mesra dan selalu bergurau senda dengan google search atau yang seumpama, korang mesti letak code ni dalam html. Aku dah cuba dan menjadi. So far, aku dah cuba memasangkan code ni dekat 12 buah blog. Hak3. So, aku harap korang pun sama-sama dapat naikkan Page Rank masing-masing.


Page Rank menurut Dahlia Journal Page Rank (PR) ialah ialah satu syarat/terma yang digunakan oleh pihak Google bagi menentukan kepentingan atau populariti sesebuah halaman web atau blog. Semakin tinggi nilai PR maka semakin tinggilah ranking/kedudukan sesebuah web atau blog tersebut di dalam Google. Pihak Google biasanya membuat kemaskini bagi sesebuah PR laman web atau blog setiap 3 atau 4 bulan sekali.  Faham? Aku ni tak reti nak explain lebih detail sebab apa yang aku faham bukan korang senang faham.hahahaha

Masa aku pasang ni dulu, aku jumpa entri tutorial ni kat blog Puan Cantik iaitu blog www.rarcandyfloss.com. Aku cuba dan berjaya. So, aku nak korang pun cuba dan berjaya. Mungkin yang membaca blog aku tak kenal siapa Kak Rara kan? So, aku dah apply sikit kat sini ilmu yang dia ajar pada semua dengan olahan aku sikit! So, mari mencuba!

Langkah pertama - 1
Log in www.blogger.com dan pergi dashboard. Kemudian click pada Layout > Edit HTML. Tick "expand widget template".

Langkah kedua - 2
Gunakan CTRL+F dan search

<title><data:blog.pageTitle/></title>

Langkah ketiga - 3 
Tukar code diatas dengan code ini 

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>


Langkah keempat - 4
Klik save. Lepas tu, boleh klik pada mana-mana entri korang dan lihat bahawa tajuk korang kini berada didepan. Bukan dibelakang lagi!

Ok, now, boleh tengok contoh kat bah ni iaitu sebelum dan selepas memasang code ini! Terima kasih kepada cik Amalinutt sebab bagi pinjam blog untuk di godek!

Sebelum

kalau sebelum, tajuk blog didepan, baru tajuk entry di belakang!!!


Selepas


selepas letak code tu, tajuk korang akan berada di depan dan diikuti oleh nama blog!!!


Kesimpulannya, kalau korang nak main dengan SEO atau search engine, mestilah korang nak tajuk entri korang dijumpai kan? SO, kalau letak code ni, orang akan jumpa korangnye entry dulu baru jumpa nama blog. Kira, nama entry la dulu keluar. Code ni untuk mesrakan korang dengan SEO dan SERP.

Selamat mencuba, tak berjaya boleh email aku. Nanti aku godekkan!

13 komentar:

Hikari said...

Wah, tutorial Hakim senang nak faham :) Saya lama dah tau pasal kod ni tapi tak tau apa kelebihan dia jadi tak buat2. Sekarang dah tau, saya terus buat tadi. Terima kasih sebab kongsi info ni.

hakimfaridzul said...

@hikari : sharing is caring!

miSs_Di0r_ch3rry said...

HUEEEE..MEKASIH

♥NuR SyAFiQah♥ said...

nape macam takde effect pape pon??

Api Azul said...

Tq for sharing.. :)

natasya said...

jadi lah hakim..thanks 4 ur info ;)

Budak Blur said...

thanks for the tutorial..senang :D

Dawa said...

makasih utk tips ni. nnt saya try :)

topimagine said...

dah ikut cara ko ne bro.. ak tabik ar blog ko bro.. aku masokkn blog ko dlm blog list ak.. thankz for the all information k :)

Mabel said...

Thanks hakim! I've tried and it works! =)

madammondoq said...

salam..
very the informatif..good job!!
salam singgah ke blog saya..
TQ.

inizonemm said...

ni mmg utk blogspot je ke? wordpress tak leh la kan?

aku adalah aku said...

err...
hakim..xde pown..

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets