8 Resepi Biskut Almond London

Bertemu sekali lagi untuk ruangan biskut raya ni. Hahahaha. Best gak kan jadi Chef ni. Degree nak ambil kulinari la! Wahahahaha. So, next resepi ialah Biskut Almond London. Time kecik-kecik dulu, aku memang hantu biskut ni! Sedap weyh! Tapi aku tak suka kalau datang raya rumah orang, dia punya almond separuh! Kedekut gila! Tak puas aku makan! Hahahahaha. Selamat mencuba!


BAHAN-BAHAN (150 bIJI)
250 gm mentega/butter
125 gm gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam (tiada pun tak apa)
200 gm tepung jagung
300 gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 tsp baking powder
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
50 gm badam cincang (utk hiasan)
+/- 700 gm coklat masakan

CARA-CARA 
1)Pukul mentega dengan gula hingga kembang
2) lepas 2,Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi. Masukkan serbuk badam.
 
3)Pada bekas lain, ayak tepung jagung, tepung beras, baking powder, tepung jagung, lepas masukan dalam adunan no 2, sikit demi sikit.
4)Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer. 
5) Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
6)Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
7)Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil" Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau
 disimpan.

8 komentar:

hurin said...

salam, jemput masuk contest resepi kuih raya di blog saya ye

Hairul Hissam said...

memang menyelerakan..
tq atas resepi tu... nanti mau cuba...

#Bicaracinta said...

cam best nih...

Anonymous said...

tsp <-- ni ape eh. sy newbie tak pandai haha

Anonymous said...

tsp = teaspoon. tbsp = tablespoon.

Atieyy said...

mmg tgh mencari2 resepi almond london ni...tengkiu2!!

Anonymous said...

double boil 2 cm mane?

Anonymous said...

double boil tu camna?

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets