13 Mari belajar buat blockquote cantik-cantik - tutorial ni!

saya mengerti kalau semua yang berlaku ini adalah ujian yang getir dan memeritkan. tapi, kena ia begitu memeritkan sehingga aku kadang-kadang tak mampu mengharunginya!

Nampak quote kat atas tu? Nak kata cantik, biasa je kan. Tapi kalau korang terus baca tutorial ni. Korang akan ubah blockquote korang yang putih bersih dan suci tu bertukar menjadi warna warni! Sehebat pelangi! Mari teruskan dengan pembelajaran kita hari ni ye!

Perkara pertama yang perlu dibuat ialah sila ikut arahan dan jangan memandai nak gatai tangan ubah tang tu, tang ni, tang depan, tan belakang! Just ikut arahan ni ye kawan-kawan!

  1. Log in blogger!
  2. Sila click design, diiukuti button edit hmtl.
  3. Selepas itu korang akan nampak satu skrip html yang memeningkan! Jangan panik! 
  4. Seterusnya ialah cari button tick "expand widget templates" 
Kebahagian yang lebih rumit ye kawan-kawan! Sekarang, dengan perasaan yang yakin, sila copy code dibawah ini dan seterusnya tekan ctrl+f. Masukkan code dibawah ini yang telah anda copy sebentar tadi!

]]></b:skin>

Selepas itu  masukkan pulak code dibawah ini diatas code yang korang dah cari tadi! Senang je! Letak betul-betul dekat bahagian atas code ]]></b:skin>

     blockquote {
    margin: 10px 10px 10px 20px;
    padding: 10px 15px 10px 15px;
    line-height: 1.6em;
    color: #000000;

    background: #e0ffff;

    border: 2px solid #4aa02c;
    border-left: 20px solid #4aa02c
    }

Dah selesai tu, korang boleh ubah warna font, warna borde, background ke ikut suka hati korang la nak ubah macam mana. Boleh refer sini untuk code warna yang menarik dan menawan! Untuk ubah warna font, background dan border, sila ikut petunjuk dibawah ini!

color: #000000; -> warna teks dalam kotak.
background: #e0ffff; -> warna background kotak.
border: 2px solid #4aa02c; -> warna border

Selamat mencuba, ada masalah sila hantarkan pertanyaan anda di formspring, facebook, atau twitter! Good luck!

*follow hakimfaridzul via twitter @hakimfaridzul*

13 komentar:

chenta said...

info yg menarik!

qilamahadi said...

ouhh
aduhh sakit kepala

Ummi Hanie said...

SALAM,THANX A LOT 4 DIZ TUTORIAL..MANTOP !

SY ADE BUAT ENTRY YG LINK KE ENTRY INI D BLOG SY ;

http://ummi-hanie.blogspot.com/2010/11/tutorial-buat-blockquote-cun.html

Ari said...

Entry ni bagus la! Aku dah try kat blog lain tu tak jadi gak. Terima kasih banyak-banyak! :)

AREP said...

kenapa saya punya ada garisan-garisan dianatara tulisan tu,,,
contoh:
__________________________________
atas
__________________________________
bawah
__________________________________

cane nak buang,,
kalau blockqoute tutorial nie
cantik jer,, semua dalam satu kotak,,
dan dalam kotak tu cuma ada tulisan dia saja,,
tolong yer..

Anonymous said...

Ya, mungkin karena itu

fara feroza said...

hehe..dah buat..tq2..:)

s.doublefly said...

thnks..:)

Anne Nurain said...

dah try n menjadik akhirnya setelah try tuto dr blog lain yg tidak menjadi.. hehehe...
thanks! ^___^

Faiq Qushoyyi said...

kurang maksud dari bahasa'a gan .. hhe

The Rock said...

tak jdi.. :(

dia itu saya said...

alhamdulillah menjdikkk

Mohammad Abu Bakar Kamal said...

hermmm.. dah masukkan kod tu.. tp mcm maner nk gunanya plak?

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets