8 Tutorial membuat headline news untuk blogspot.

Whoa. Salam semua. Dah lama tak buat entri tutorial atau entri membina blog bersama-sama. Dulu kawan baik aku ada request suruh buat tutorial letak "like" fb. Tapi sampai la ni, aku tak buat. Btw, dia dah buat sendiri pun! Syabas! Hak3

So, hari ni aku nak ajak korang buat headline macam kat blog aku ni! Boleh letak kat celah bawah "bottom" atau letak ka celah atas "top". Tak tahu apa itu headline? mari aku snap sikit gambar! :


Sudah tahu? Mari teruskan pembelajaran hari ni! So, ikut langkah dibawah dengan berhatihati supaya tidak tersilap langkah!

  1. Log in account Blogger korang, pilih "Layout" - "Page Elements",
  2. Klik "Add a Gadget" dan pilih "HTML/JavaScript",
  3. Tak yah nak mengada letak tajuk itu ini, biarkan kosong je, kemudian copy-paste kode di bawah ini:

<script type="text/javascript">
 var hn_url_blog = "http://BLOGKAMU.blogspot.com";
 var hn_jumlah_post = 5;
 var hn_warna_latar = "#EEEEEE";
 var hn_warna_garis = "#000000";
 var hn_posisi = "top";
 var hn_tampilkan_judul = true;
 var hn_backlink = true;
</script>
<script src="http://copycat91.googlecode.com/svn/trunk/headlinenews.js">
</script>

Kat bawah ni pulak ialah penjelasan yang korang perlu ubah ikut kesesuain headline yg korang nak:

  • hn_url_blog adalah URL blog korang sendiri.
  • hn_jumlah_post adalah jumlah tajuk post yang korang nak keluarkan kat headline news.
  • hn_warna_latar adalah kode warna untuk latar belakang headline news. (code warna)
  • hn_warna_garis adalah kode warna untuk garis bingkai/border headline news. (code warna)
  • hn_posisi ini untuk nak letak kat bawah atau atas headline news kamu kalau atas ("top") kalau nak letak kat bawah ("bottom"),
yang lagi dua tu aku rasa tak yah la korang nak ubah apa-apa. Simple je benda ni! Tak perlu korang nak susah-susah butakan mata cari satu-satu code kat html tu kan? Simple. Selamat mencuba!


kredit kepada : http://infotentangblog.blogspot.com

8 komentar:

izzah said...

hamboi,mcm tgk berita kat tv!!
siap headlines bagai!!

Anonymous said...

kelas ko akim.-daniel othman

QaRaMi HasHim said...

like like like
hakim, thkss 4 info
:)

FATIN SYUHADA YAHAYA said...

mana tah page elements :DD

hans said...

hohoho
bagus2
banyak kan lagi tutorial

P/S : Kepada Pencinta Kucing: Dapatkan Stiker Pelekat Kereta Yang Eksklusif Khas Untuk Cukai Jalan Daripada Papa Hero

syAzAnA said...

yeahh. jadi. tengs majistret. wee~

Affan Ruslan said...

thanks bro, tapi lagi sng guna code dari feedburner terus kot? cuma yg ni kelebihannya blh customize sendiri

fakrul_roslan said...

haha..cepit sentap aku dengar ayat kat atas 2..btw, nice tutorial.huhu

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets