14 UiTM kini memandang serius isu plagiarism!

Whoa. Salam semua! Ini namanya orang tak sedar diri! Jumaat dah start final exam, engkau boleh lagi update blog, check email, jenguk facebook, twitter segala. Kita panggil sebagai ubat menghilangkan tension! yeah! Seperti tajuk entri, kini UiTM tampil memerangi jenayah plagiarism secara besar-besaran. Aku tak tahu adakah hanya di UiTM Kedah sahaja atau UiTM seluruh Malaysia. Yang penting, plagiarism sangat-sangat famous isunya sekarang ni!


Bagi pemaham aku, plagiarism ni seperti kau ambil hasil nukilan, karya dan sebarang bentuk idea, ayat, perkataan dan sebagainya tanpa memberikan kredit kepada penulis atau pencipta karya tersebut. Kira kau ambik aku punya entri then claim kau buat entri tersebut dengan copy paste kat blog kau tanpa letak siapa sebenarnya orang yang tulis entri tu. Faham? Kiran ciplak la! Heh! 

Tak silap aku, baru 2 hari lepas atau semalam aku nampak poster plagiarism merata-rata. Bukan main besar! Siap tulis kesalahannya boleh dikenakan tindakan gantung semester, tukar course atau lebih dahsyat disingkirkan terus dari UiTM. So, beware. Nak ambil mana-mana article nowdays, kena pastikan korang claim datang dari mana menatang tuh! Aku ada dengar gak UiTM ada beli software or something macam program untuk check plagiarism ni! Hebat bukan!


Aku anggap plagiarism ni sebagai jenayah halus sebab kau macam mencuri orang punya harta! Lepas tu sedap-sedap cakap kau punya. Ala, macam budak tu (dia yg tidak perlu diberitahu namanya). Hak3. Bukan tujuan mengutuk, tapi sila ambil ikhtibar dari apa yang berlaku. Lagi-lagi kalau kau copy paste entri blogger hebat, then letak kat blog kau. Lepas tu dah kena kutuk, cop sebagai plagiat, kena herdik semua... Baru sibuk mintak maaf dan tutup blog! WTF! Kan? So, better jangan buat!


Aku tak nafikan sebelum aku jahil dengan ilmu tentang letakkan citation, APA dan MLA style tu. Aku dulu memang stock copy paste je! Lagi-lagi dekat assignment kan. Habis semua article aku claim poyo article aku. Sekarang insyaallah, aku akan letak dan claim sape tuan punya article semua tuh. Kalau gambar? erk, tu nak kredit kat google pun tak boleh kan... Sebab memang ada sourcenya.

p/s : fikir dulu sebelum buat! (sapa makan cili dia rasa hangatnya)

14 komentar:

natasya said...

yup...la ni sape kna tangkap sbab meniru dlam final xleh kna tindakan...same goes to assignment...
kalau nak pakai article 2,kna ader kredit smua skali sources....hahahaha...

wunny said...

wahh baguss lahh!
tapi kat UiTM tak penah nampak pon poster gituu..

tim said...

software untuk check plagiarism?
oh no..!!!

hehehehe

dekat uitm sabah ni pun ada gak poster "no plagiarism"

imanshah said...

Terkenang zaman blajar dulu2..plagiat tu selalu berlaku

Danial Ikhwan Jaafar said...

susu punya lembu, sapi dapat nama!

Lya said...

kalau nak cek plagiat ke tak senang ja. g google satu ayat. lau ada cam sama sikit2 mmg dia la tu selalunya..

tak payah software2. bazir duit rakyat je.

hakimfaridzul said...

@natasya tu la, kali ni semua kena claim dari mana sourcenya~

hakimfaridzul said...

@wunny tak pernah????baru 2 atau 3 hari pasang~

hakimfaridzul said...

@tim haah, dengar katanya la~~~

hakimfaridzul said...

@imanshah hahahaha, biasala..lagi2 assignment kan??hohohoho

hakimfaridzul said...

@Danial Ikhwan Jaafar yeah!kesian lembu~

saya_arief said...

UiTM di hatiku...

lea said...

plagiat x bagus

kalo c0py paste :P

natasya said...

hahahaha~tau xpa.....penat kot..hehehe

Post a Comment

yeah!

nak tinggalkan comment ke???

tunggu reply aku tau!!!

Mari langgan entri terbaru cepit!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Share

Widgets